A tápláló téli magvak, a dió, a mandula és a mogyoró nemcsak az ünnepi édességek ízletes alkotórészei lehetnek, de érdemes fogyasztani csemegeként is őket, mert mindaz megtalálható bennük, amik segítenek egészségben átvészelni a hideg évszakot.

index

 

Az olajos magvak értékes vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaznak, és sok energiát adnak.

Jótékonyan támogatják az idegrendszer működését.

Szív és érrendszeri hatásuk régóta ismert, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is jelentősen képesek csökkenteni.

olajos-magvak

Ezért az olajos magvak – főleg a pisztácia – kifejezetten alkalmas e népbetegség megelőzésére.

Az olajos magvakban található illóolajok antioxidáns tartalma is jelentős, ez pedig a szabad gyökök ellen védi a szervezetet.

Növényi tejek is nyerhetők az olajos magvakból.

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

Ezek nemcsak laktózérzékenység esetén ajánlottak, hanem a diétázók, sportolók, fogyókúrázók és vegán étrendbe is beleilleszthetők.

 

Szójatej, zabtej, mandulatej, kókusztej, rizstej egyaránt létezik, sőt kölesital és tönkölybúzaital is.

  • Erősítő hatású dió: jellegzetes ízű, hidegen sajtolt olajának legértékesebb összetevője az alfa-linolénsav, ez az omega-3 zsírsav egyike, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára.dio_2

    A telítetlen zsírsavak érvédő hatásúak, támogatják az agyműködést, növelik a koncentrációképességet, emellett hozzájárulnak a koleszterinszint mérsékléséhez, segítenek megelőzni a magas vérnyomást és a szívinfarktust.

    Napi 5–7 szem dió fedezi egy felnőtt szükségletét, értékes fehérjéket tartalmaz, gazdag A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, de figyelemre méltó az antioxidáns hatású vitamintartalma is.

    Jelentős kálium-, foszfor-, szelén-, jód- és csonterősítő kalciumforrás.

    A népi gyógyászatban megbecsült, mint vértisztító, féreg- és gombaölő, az emésztőszerv működését megkönnyítő hatása miatt is.

    A középkorban a kolduló szerzetesek tarisznyájába tették, mert kis mennyiség is elég volt belőle az életben maradáshoz.

    $$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

  • Nyomelemekben gazdag mandula: egészségmegőrzésre, betegségek megelőzésére ajánlott napi 4-5 szem barna héjú mandulát lassan elrágcsálni.mandula3

    Lisztté őrölve sütemények alapanyaga, ezeket lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Zsírtartalma jelentős, telített és telítetlen zsírsavakból, közöttük értékes linolsavból áll.

    Különleges, az anyatejéhez hasonló összetételű fehérjetartalmának köszönhetően értékes táplálék máj- és hasnyálmirigy-problémák esetén.

    Kitűnő A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin-forrás. Az ásványi anyagok közül jelentős mennyiségű káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz.

    Fontos nyomelem benne még a vas, mangán, réz, cink. Szabályozza a koleszterinszintet, tisztítja az ereket, támogatja a keringést, továbbá antioxidáns hatásának köszönhetően hozzájárul a sejtkárosító szabad gyökök semlegesítéséhez.

    <<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

  • Segíti az idegműködést a mogyoró: telítetlen zsírsavakban gazdag, amely egészségvédő hatású, óvja az érfalakat, hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez és segíti az idegműködést. mogyoro-termes3-1

    Gazdag B-vitaminban, értékes fehérjéket, rostokat tartalmaz, gazdag C- és E-vitaminban, amelyek az immunrendszert védik.

    Fontos ásványi anyagai a kálium, kalcium, magnézium, vas réz, melyek védik a szívet és az érrendszert, segítik az agyműködést és szükségesek a csontok szilárdságához is.

    Európai mogyoróból készül a nutella, az édes mogyorókrém, a mogyoróvajat amerikai változatából sajtolják. Figyelem! Sokan allergiásak erre a finom csemegére, ezért óvatosan bánjunk vele.

  • Pisztácia, a szívvédő: szív- és érvédő tulajdonságai miatt gazdag esszenciális zsírsavakban, Omega-3 és Omega-6 zsírsav tartalma jelentős, így a koleszterinszintet csökkenti. pisztacia

    Gazdag az ásványianyag-tartalma (káliumtól a szelénig), emellett B-vitamin, folsav és E-vitamin-forrásként sem elhanyagolható.