Lassan vége a bankkártyás vásárlásnak

Szakértők szerint az elkövetkező 4-5 év meghozza a vásárlás és fizetés új korszakát: minden kártya adata megjeleníthető lesz okos eszközön is, azaz mobiltelefonon. Ez azt jelenti, hogy felesleges lesz a bankkártya. Mit is jelent ez?

Előtérbe kerülnek a biometrikus azonosítások. Ez az ujjlenyomat és az arcfelismerés lesz, illetve a kettő közül inkább az előbbi. Jelenleg a felhasználók kétharmada már ezt alkalmazza. Ezen felül minden csatornán ugyanazzal a kártyaadattal fogunk tudni vásárolni. Ezáltal a fizetés egyforma és egyszerű lesz. Mivel gyerekjáték lesz a fizetés, a bankoknak a biztonságos hozzáférésre még nagyobb figyelmet kell fordítani.

tel1Okostelefon, személyi igazolvány és okostelefon az a három lehetséges eszköz, amelyet nagy eséllyel használni fogunk legyen szó internetes vagy személyes vásárláskor. Több okos alkalmazás, nagyobb kényelem és jobb felhasználói élmény, amit ezek a rendszerek kínálnak.

tel2

Már elindult a MasterPass, ami tulajdonképpen egy digitális pénztárca. Mobilalkalmazásokkal fizethetünk vele webáruházakban. Az első tapasztalatok pedig igen jó. A felhasználók biztonságos rendszeren keresztül, kényelmesen fizethetnek. Olyan egyszerű a kezelése, hogy az szinte gyerekjáték.

tel3

A felhasználónak egyetlen egyszer kell regisztrálniuk kártyaadataikkal. Egy webshopban az újbóli vásárlásnál már csak a PIN-kódot kell megerősíteni a fizetési szándékot.

Az európai bankolók egy hétköznap átlagosan 4,1 órát töltenek okostelefonjukkal vagy tabletjükkel a kezükben. A magyar átlag ettől kicsit elmarad. Nálunk 3,5 óra az ilyen jellegű eszközök használata. Érdekes lehet, hogy a legtöbbet az Izraeliek használják az okostelefonjukat, nekik napi 7 órát van kezükben a telefon. Tehát kézenfekvő, hogy ezekkel a funkciókkal is felruházzák őket.

tel5

Az sem érdektelen, hogy a vásárlás hitelesítését tekintve Európában mindenhol előnyben részesítenék az ujjlenyomatot a PIN-kóddal szemben. A  magyarok az átlagnál lelkesebbek az új technológia iránt. Egy felmérés szerint a válaszadók 40 százaléka használná ezt a megoldást a PIN kód helyett. Jobban is bíznak a biometrikus azonosításba, mint biztonsági megoldásban, mint Európai társaik.

 

A szándék tehát megvan. Jövőre pedig talán már természetes lesz, amiről most még fikcióként beszélünk.