Kinek piros, kinek fekete

Magyarországon második éve tartják meg a nagy leárazások és kedvezmények napját a Fekete Pénteket. És hogy kinek miért fekete ez a péntek, mikor tartjuk és honnan jött az ötlet?

1. Az USA-ból

A Hálaadás utáni első péntek elnevezése a 60-as évek óta. Ez a karácsonyi bevásárlás kezdete, amikor az üzletek – legalább néhány darabot egy-egy termékből – mélyen alacsony áron kínálnak.

Balloons at an Oakland, Calif., Walmart advertise sale prices to shoppers on Thursday, Nov. 24, 2011. Walmart opened their doors before midnight to encourage early shopping.(AP Photo/Noah Berger)

2. Kinek fekete?

Az üzletek, boltok számára, hiszen az eddigi pirossal feljegyzett, minuszos bevételek átfordulnak a haszon, a fekete számok oldalára.

3. És még?

Az autósoknak, tömegközlekedőknek és a gyalogosoknak. Ekkor kezdődnek a dugók, amikor mindenki a bevásárlóközpontokat ostromolja és a városok egy-egy pontján lépni sem lehet.

4. Ki adta a nevet?

A Philadephiai rendőrség. A fenti okok miatt. Ilyenkor a közlekedési rendőrség felkészül a forgalomterelésre, a bűnügyesek a zsebtolvajokat lesik és ügyelnek a biztonságra. Rendőrségi szempontból a káosz kezdetének napja.

In this Thursday evening, Nov. 22, 2012 photo, Bianca Ward, 20, screams as she enters a Target store in Chesapeake, Va. Hundreds of people lined up early for the Thanksgiving Day sale. Ward had waited in line since the afternoon. (AP Photo/The Virginian-Pilot, Ross Taylor) MAGS OUT

5. Szabadnap-e?

Nem, de sokan vesznek ki az akciók miatt szabadnapot erre a napra. Vannak, akik hajnali 5 órakor már odaállnak a boltok elé, hogy az elsők legyenek. És vannak boltok, amelyek ki is nyitnak hajnali 5 órakor. Sőt, vannak, amelyek 24 órát tartanak nyitva.

6. Ez a legnagyobb bevétel napja az üzleteknek?

Minden évben gyűjtik az adatokat, és minden évben változik, hogy mennyire erős. Azonban a karácsony előtti szombaton költünk a legtöbbet.

7. Mikor lesz?

November 25-én! De egyes üzletek előtte egy héttel is tartottak Elő Fekete Pénteket, és vannak olyanok is, akik több napot értenek alatta.

bf1

8. Az interneten

Az internetes áruházak visszaszámlálói már pörögnek, hogy a vásárlót némi stresszben tartsa, tud-e elsőként klikkelni a termékre. Tehát nem kell feltétlenül kivonulni az üzletekbe, ha akciósan akarunk vásárolni.

9. Balesetek

Magyarországon szerencsére egy kicsit higgadtabb vérmérséklettel vásárolunk. De az USA-ban egy bolti alkalmazott esett áldozatul a bezúduló vásárlók rohamának, és arra is volt példa, hogy vásárlók vesztek össze termékeken, ami két ember életébe került.

10. Miért jó ez az üzletnek?

Mert ha egyet veszel, és már ott vagy az üzletben, veszel mást is. A kedvező áru termékek hívják be a vásárlót. Ettől függetlenül hogyne csinálhatnál jó üzletet te is ezen a napon!