Egy pohár pezsgő + 150e Ft ajándék! Elfogadod?

Itt az év vége, lassan beköszönt a szilveszter, sokan csak a pezsgőre és a tűzijátékra koncentrálnak, de a pénzügyekhez értők számára ez az időszak az adókedvezmények kihasználásának legjobbideje. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy hogyan maximalizálhatod a visszaigényelhetőadód összegét ? függetlenül attól, hogy most ismerkedsz az adókedvezmények világával, vagy már az utat járva elkezdted kihasználni ezeket a lehetőségeket. Ugyanis a 20%-os adóvisszatérítés kivételes ajándék az államtól, de csak azok számára,akiknek van miből visszaigényelniük. Ha év közben befizettél személyi jövedelemadót (alias SZJA), akkor kezedben a lehetőség, hogy az adódból visszaszerezd a törvény által biztosított maximumot, ami akár 150.000 forint is lehet. Mutatjuk, hogy hogyan teheted ezt meg.

Mi az a 20% adóvisszatérítés?

A 20% adóvisszatérítés lényege, hogy az állam visszaadja nekünk a befizetett  személyi jövedelemadónk (SZJA) egy részét, ha azt öngondoskodásra fordítjuk. Azaz, ha te befektetsz az egészségedbe vagy a nyugdíjas éveidbe, az állam hozzátesz a megtakarításaidhoz, maximum 150.000 forintot. Gondoljunk erre úgy, mint egyfajta köszöne tnyilvánítás, amiért felelősen gondolkodunk a jövőnkről. Milyen befektetések és megtakarítások után jár ez a kedvezmény? A törvény széles skálán mozog, ami azt jelenti, hogy többféle megtakarítási forma után igényelheted az adókedvezményt. Legyen szó egészségpénztári megtakarításról, amivel a jövőbeni orvosi kiadásaidat fedezheted, vagy önkéntes nyugdíjpénztári befizetésről, ami a nyugalmas öregkorod alapkövét hivatott lerakni, a lényeg ugyanaz: az ide befizetett összegek 20 százalékát visszakapod valamely pénztári számládra.

Mi az egészségpénztár és hogyan működik?

Az egészségpénztár egy kollektív megtakarítási forma, amelyet az állam is támogat, és amely lehetővé teszi, hogy tagjai egészségügyi szolgáltatásokat vegyenek igénybe a pénztári számlájukról. Az egészségpénztári rendszer egyfajta öngondoskodási alapot jelent, melybe a tagok rendszeren befizetnek, legyen szó havi, negyedéves vagy éves díjról. Az itt gyűjtött pénzeket aztán számos egészségügyi kiadásra lehet fordítani: fogorvosi kezelésektől kezdve a gyógyszer vásárláson át a szemüvegkeretig vagy akár egy műtétig. Miért is fontos az egészségpénztár ebben az összefüggésben? A válasz egyszerű: mert az egészségpénztárba történő befizetéseid után jogosult vagy az említett 20%-os adókedvezményre. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk évente befizetsz 100.000 forintot pénztári számládra, akkor akár 20.000 forintot is visszakaphatsz az adódból, így az államtól kapotttámogatás révén még többet tudsz félretenni az egészséged megőrzésére. Ráadásul ez a kedvezmény nem csak a te befizetéseidre, hanem a munkáltatód által befizetett összegekre is érvényes lehet, tehát a végén akár dupla előnnyel is gazdagodhatsz.

Mi a nyugdíjpénztár és milyen előnyei vannak?

A nyugdíjpénztár pedig egy olyan öngondoskodási forma, amely lehetőséget biztosít a tagjainak, hogy hosszú távú megtakarításokkal készüljenek fel az időskori éveikre. Gondolatban sokan már a nyugdíjas éveiket tervezgetik, de kevesen tesznek is érte lépéseket. A nyugdíjpénztárak ebben nyújtanak segítséget, lehetővé téve, hogy rendszeres befizetésekkel növeljük a nyugdíjkorhatárhoz érkezve rendelkezésre álló összeget. Ezek a megtakarítások befektetésre kerülnek, aminek köszönhetően az évek során kamatokat és hozamokat termelnek, így a befektetett összeg a többszörösére növekedhet. Ami pedig a pénzügyi előnyöket illeti, a nyugdíjpénztári befizetéseink után is igénybevehetjük a 20%-os adóvisszatérítést, hasonlóan az egészségpénztári rendszerhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ide befizetett összegek után is igényelhetjük a 20% adóvisszatérítést 150.000 forintig. Fontos megjegyezni, hogy az adóvisszatérítés maximális összege – ami jelenleg 150.000 forint – az egészségpénztárba és a nyugdíjpénztárba befizetett összegek együttesén alapul, tehát az összes öngondoskodási formára vonatkozik. Ezért érdemes megfontoltan tervezni a befizetéseidet és kihasználni a rendelkezésre álló minden lehetőséget, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a rendszerből.

Az év végi határidő és annak jelentősége:

Az év vége nem csupán az ünnepek miatt fontos, az adókedvezmények miatt is kiemelt jelentőséggel bír. A december 31-i határidő nem csak egy dátum a naptárban; ez a végső pillanat, amikor még befizethetünk az egészség- és nyugdíjpénztárakba, hogy kihasználhassuk az adóvisszatérítés adta lehetőségeket a következő évben. Ha ezt a dátumot elmulasztjuk, egy egész éves adókedvezményt veszítünk el, amit már nem pótolhatunk. Az időzítés tehát létfontosságú, és aki előre tervez és figyel az időzítésre, az maximálisan élhet az adóvisszatérítés adta lehetőségekkel. Ne feledkezz meg róla, hogy az adóvisszatérítés nem automatikus; neked kell érte lépéseket tenni. De ha okosan és előrelátóan cselekszel, akkor a következő évben is örömmel fogsz visszatekinteni a bölcs döntéseidre.